Simțim nevoia de conectare și apartenență mai mult decât orice altceva în viață. În familie ne “hrănim” emoțional și ne simțim protejați și în siguranță.

În copilărie depindem total de părinți si de cei apropiați iar atașamentul exprimă nevoia de a păstra cu orice preț aceste relații.

Atenția persoanelor semnificative din viața fiecărui copil este similară cu prezența ploilor. Dacă este prea multă apare riscul de inundații și poate deveni sufocantă iar dacă e prea puțină apare seceta emoțională și chiar indiferența.

Pe parcursul vieții indiferent de tipul relațiilor formate, atașamentul va constitui o parte esențială a oricărei relații.

Și totuși nevoia de a ne simți propria voce interioară și de a fi independenți apare și se dezvoltă pe măsură ce creștem. Această nevoie de a fi noi înșine, de a ne exprima propria autonomie se manifestă prin a fi prezenți în viața noastră, prin a ne înțelege gândurile, emoțiile, comportamentele ca părți ale suitei de stări prin care trecem zilnic de nenumărate ori.

Percepem atașamentul ca fiind partea ce ne asigură conectare, apartenență și siguranță iar autonomia personală ca fiind partea ce ne asigură creșterea și creativitatea. Și în mod natural avem nevoie de ambele. Conflictul interior între atașament și autonomia personală apare atunci când “uităm mereu” de noi înșine în favoarea celorlalți și se pierde echilibrul dintre senzația de a ne simți în siguranță și în același timp de a avea libertatea de a face alegerile pe care le vrem. Atunci când nevoia de atașament (apartenență) devine mai puternică decât cea de autonomie personală emoțiile se amestecă iar frica și furia alternează. Frica de respingere sau abandon poate lua diferite forme în încercarea de a-i mulțumi pe ceilalți și de a ne simți apreciați. Iar atunci când aprecierea nu vine simțim furie și pierdem încrederea în relație ceea ce ne duce într-o spirală de tipul cauză efect. 

Relațiile se pot construi și dezvolta atunci când dansăm mai mult decât atunci când suntem în conflict, așa cum reușim de obicei să obținem mai multe cu miere decât cu fiere.