Depresia la adolescenți este o problemă importantă de sănătate și poate afecta grav calitatea vieții acestora.
Află mai multe de la Psih. Adriana Olariu despre depresia la adolescenți
Adolescența poate fi o perioadă dificilă din cauza schimbărilor hormonale, sociale și emoționale. Acești factori pot contribui la dezvoltarea depresiei. Simptomele depresiei la adolescenți includ modificări ale dispoziției, pierderea interesului pentru activitățile plăcute, scăderea sau creșterea în greutate, somn neregulat și oboseală cronică. Adolescenții pot deveni izolați social și pot avea probleme la școală sau acasă. Uneori, aceștia au gânduri suicidare și pot recurge la comportamente autodistructive.
Factorii de risc pentru depresia la adolescenți pot include istoria familială de tulburări mintale, traumatisme emoționale, stres emoțional sau conflicte relaționale, abuz de substanțe sau alte probleme de sănătate mentală. Tratamentul pentru depresia la adolescenți poate include terapie cognitivă și comportamentală, medicamente antidepresive.
Este important ca părintele care observă schimbări comportamentale și emoționale să apeleze la personal specializat (psihiatru, terapeut) pentru a alege cel mai bun plan de tratament pentru fiecare adolescent în parte. Depresia poate fi tratată și adolescenții pot începe să se simtă mai bine și să-și reia activitățile obișnuite.
Părinții, prietenii și profesorii pot ajuta prin oferirea suportului emoțional și prin încurajarea adolescenților să-și exprime sentimentele și să-și găsească soluții
sănătoase la problemele cu care se confruntă.