Tulburările de somn afectează calitatea și durata somnului unei persoane, provocând dificultăți în a adormi, a rămâne adormit sau a se trezi prea devreme.

Aceste tulburări pot fi temporare sau cronice și pot avea efecte negative asupra stării de sănătate fizică și mentală a unei persoane.

Printre cele mai comune tulburări de somn se numără insomniile, apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea de somn legată de itmul circadian. Insomnia este caracterizată prin dificultatea de a adormi, a rămâne adormit sau de a se trezi prea devreme, iar apneea de somn apare atunci când respirația este întreruptă în timpul somnului.

psiholog-bun-bucuresti-articol-blog-tulburarile de somn

Sindromul picioarelor neliniștite se caracterizează prin senzația de nevoie de a mișca picioarele, în timp ce tulburarea de somn legată de ritmul circadian se referă la o perturbare a ritmului normal al somnului și al veghei.

Tulburările de somn pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, problemele de sănătate, consumul de droguri sau alcoolul, utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare sau modificări ale mediului de dormit. O persoană care suferă de tulburări de somn poate prezenta simptome precum oboseala, lipsa de energie, dificultăți de concentrare, iritabilitate și anxietate.

Tratamentul tulburărilor de somn

Tratamentul pentru tulburările de somn poate include schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor de somn, terapia comportamentală cognitivă, medicamentele și/sau dispozitivele de terapie respiratorie. Schimbările în stilul de viață pot include reducerea consumului de alcool și de cafeină, evitarea consumului de alimente grele înainte de culcare și menținerea unui program de somn regulat.

Prin intermediul terapiei persoana poate să învețe tehnici de relaxare și de management al stresului. Medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la îmbunătățirea calității somnului, dar trebuie utilizate cu prudență și sub supravegherea unui medic.

În concluzie, tulburările de somn pot afecta negativ calitatea vieții și sănătatea unei persoane. Este important să fie luate în considerare simptomele care pot indica o astfel de tulburare, cum ar fi dificultățile de adormire sau de a rămâne adormit.