Fie că vorbim de viața personală sau de cea profesională adesea ne simțim împovărați când unele lucruri nu funcționează bine în aceste relații. Și chiar dacă schimbăm partenerii sau locurile de muncă parcă ne trezim mereu în aceeași poveste. Și asta ne sperie și ne dezorientează.

Și în plus pe lângă toate astea e nevoie să gestionăm relația cu noi înșine și cu corpul nostru. Toate temerile acumulate din trecut și nesiguranța cu privire la viitor le purtăm cu noi zilnic, ca pe un rucsac ce devine din ce în ce mai greu și care ne afectează atât activitatea cât și calitatea vieții. Facem zilnic alegeri cu speranța că are să ne fie mai bine. Însă sistemul nostru nervos nu alege mereu ceea ce este bine pentru noi. Alege ceea ce ne este deja familiar. Și de asta simțim uneori că suntem pe pilot automat și parcă o luăm mereu de la capăt. Și alteori după ce facem unele schimbări atunci când apare o nouă criză ne simțim iar ca o ”oală sub presiune” și reacționăm exact ca în trecut.

Totuși nu suntem prizonierii trecutului nostru și putem face schimbările pe care ni le dorim. Și avem nevoie doar de trei elemente:

  1. putere interioară ce ne asigură energia, încrederea și reziliența necesare pentru a ne propulsa și desprinde din situația actuală. Dacă însă puterea interioară este doar parțial disponibilă este necesară reactivarea și actualizarea acesteia.
  2. o destinație (dorință) care ne atrage ca un magnet acolo și astfel folosim o aplicație (hartă) care ne indică direcția, distanța pe care o avem de parcurs și timpul necesar
  3. resurse pe care le consumăm în călătorie

Pentru a integra cât mai ușor această informație amintiți-vă acum de una sau mai multe dintre călătoriile voastre cu avionul spre destinațiile preferate. Metafora ce urmează descrie aceleași elemente folosindu-se de un proces pe care îl cunoașteți deja.

Fiecare avion folosește energia generată de puterea motoarelor la propulsie și desprinderea de la sol, la atingerea înălțimii și vitezei de croazieră, la rezistență în furtuni și apoi la coborâre și la aterizare. Pentru a se desprinde de la sol un avion are nevoie să accelereze puternic iar viteza crește foarte repede. Pe măsură ce rulează pe pista de decolare, vibrațiile fuzelajului și balansul aripilor sunt resimțite uneori destul de tare, iar sunetul se amplifică puternic. Presiunea resimțită de pasageri crește tot mai mult iar apoi la ridicarea avionului în aer apare o senzație de plutire, de liniște și de eliberare. Deși viteza crește în continuare și avionul se ridică tot mai sus pasagerii pot observa o altă perspectivă a zonei din care s-au ridicat. Vederea de sus schimbă mult senzațiile ce apar în corp și percepția spațială. Se văd poate mai puține detalii însă se desfășoară în fața ochilor o imagine de ansamblu tot mai spectaculoasă.

Avionul pentru a putea decola are nevoie de o destinație, de un plan de zbor, aplicații (hartă) și de piloți care să asigure manevrele necesare. În felul acesta este ales un culoar de zbor, este evitat riscul ciocnirii cu alte avioane, se știe ora la care urmează să ajungă la aterizare și este rezervată zona de debarcare a pasagerilor.

Zborul avionului necesită resurse semnificative reprezentate de consumul de combustibil, comunicarea cu turnurile de control, prezența însoțitorilor de zbor, pasageri cooperanți și multe altele.

Puteți folosi această analogie a călătoriei cu avionul pentru a vă aminti oricând de elementele care vă pot ajuta să vă împliniți dorințele și visurile.