Utilizarea strategică a culorilor și sunetelor în cazinouri contribuie la crearea unei atmosfere captivante și stimulante, influențând starea emoțională și comportamentul jucătorilor și amplificând experiența de joc prin eliberarea de dopamină.

Culorile utilizate în designul cazinourilor au un impact semnificativ asupra stării emoționale a jucătorilor. Culorile aprinse, în special roșu și mov, acționează ca neuroexcitanți, crescând pulsul și menținând jucătorii angajați. De asemenea, culorile aprinse sunt asociate cu valori mari ale jetoanelor, influențând anticiparea valorii acestora. Neoanele de roșu și albastru, împreună cu decorul roșu și negru, contribuie la izolarea jucătorilor, creând o atmosferă de club fără muzică.

Pentru a crea o atmosferă plăcută și captivantă, culorile trebuie să fie armonizate și să permită explorarea diverselor părți ale cazinoului. Acestea influențează jucătorii să găsească rapid stimulii și să ia decizii la impuls. În cazul mediului înconjurător al cazinoului, culorile contribuie la eliberarea de dopamină, hormonul fericirii, influențând deciziile de joc.

Muzica și sunetele din cazinouri influențează, de asemenea, starea emoțională și comportamentul jucătorilor. Lipsa muzicii și liniștea pot conduce la acțiuni, iar sunetele asociate cu jocurile, precum trântirea jetoanelor și sunetele de la aparate, pot spori nivelul de excitare și implicare ale jucătorilor în timpul jocului, influențându-le deciziile.

Redau o parte din întrebările și răspunsurile care mi-au fost adresate de o studentă a cărei cercetare viza influența culorilor, sunetelor și a felului în care sunt amplasate aparatele în a stimula dorința de joc și a-l ține pe jucătorul de cazino cât mai interesat și stimulat.
 1. Culorile utilizate în designul cazinourilor pot influența starea emoțională a jucătorilor?
  Culorile aprinse sunt neuroexcitanți. Culoarea roșu se găsește pe pereți și pe jetoane, practic îți ridică pulsul, te îndeamnă să acționezi, te ține angajat. Jetoanele de culoare roșie și mov sunt cele care valorează mult, așa că acestea te ajută să anticipezi valoarea jetoanelor celuilalt.
  Neoanele de culoare roșu și albastru, decorul roșu și negru, te izolează, îți dau senzația că acesta ar fi singurul loc de pe pământ în care ai putea sta o veșnicie.
  Jucătorii au descris atmosfera din interiorul cazinoului ca și cum ar sta într-un club dar fără muzică.
 2. Cum pot culorile contribui la crearea unei atmosfere plăcute și captivante pentru jucători?
  Pentru a crea o atmosferă plăcută este nevoie ca culorile folosite să nu fie stridente, să ofere opțiuni pentru explorarea diverselor părți ale cazinoului și să fie armonizate.
  Cu ajutorul culorilor și prin evidențierea unor locuri țintă jucătorii sunt influențați să găsească cât mai repede stimulii (unde să meargă, ce să joace) și să ia decizii rapid, la impuls – fără o analiză amănunțită.
 3. Cum credeți că culorile din mediul înconjurător dintr-un cazinou pot influența deciziile de joc ale jucătorilor?
  Deciziilor de joc ale jucătorilor sunt influențate prin descărcarea de dopamină.
  Dopamina este cunoscuta ca făcând parte din grupul „hormonilor fericirii”. Cand te simti bine pentru ca ai realizat ceva, este pentru ca exista o crestere a secreției de dopamina în creier. Dopamina este responsabila pentru a simți plăcere, satisfacție și motivație.
  De exemplu, cand joci și câștigi o sumă de bani, dopamina este eliberată in cantități mari și experimentezi o stare de plăcere sau de satisfacție, ceea ce te motivează să repeți acest comportament.
 4. Există anumite culori care sunt mai susceptibile să creeze o senzație de excitație sau energie într-un mediu de cazinou? De ce credeți că acest lucru se întâmplă?
  Da, există culori ce sunt mai susceptibile să creeze o senzație de excitare iar printre acestea sunt incluse culorile care fac ca în ochi să intre mai multă lumină. Culorile aprinse (de ex. roșul, turcoaz, galben, verde forforescent, verde smarald).
 5. Există anumite culori care sunt asociate cu anumite emoții și care pot fi utilizate în cazinouri pentru a induce stări specifice în jucători?
  Aici ar putea fi incluse: albastrul care ar oferi încredere și verdele pentru vitalitate, liniștire, relaxare.
 6. Există anumite culori care sunt asociate cu mai mult succes sau câștig? Care sunt acestea?
  Movul – este asociat cu câștigul cel mai mare (jetoanele cele mai valoroase), Roșul care te provoacă să joci în continuare și galbenul care este precursorul succesului(câștigului).
 7. În ce mod muzica și sunetele utilizate în cazinouri pot influența starea emoțională și comportamentul jucătorilor?
  Muzica lipsește și liniștea poate fi apăsătoare iar dacă nu știi sau nu poți să o gestionezi, te poate conduce către acțiune, către aparatele semnalizate corespunzător.
 8. Cum credeți că sunetele ambientale dintr-un cazinou pot influența nivelul de excitare și implicare al jucătorilor în timpul jocului, precum și deciziile acestora?
  Sunetele care se aud sunt cele rezultate din trântirea jetoanelor pe masa de joc, acestea sunt asociate cu sunetele provocate de căderea unor domino-uri. Alte sunete care atrag atenția sunt cele rezultate din strângerea jetoanelor care din nou pun în alertă partcipanții.
  Sunetele de la aparate, specifice, înalte, care te încurajează să mai joci.
În concluzie, analizând impactul culorilor, sunetelor și ambientului din cazinouri asupra stării emoționale și comportamentului jucătorilor, putem observa că aceste elemente sunt strategic utilizate pentru a crea o atmosferă captivantă și stimulativă. Culorile strălucitoare, în special roșu și mov, acționează ca neuroexcitanți, crescând pulsul și menținând jucătorii angajați, în timp ce sunetele asociate cu jocurile și trântirea jetoanelor sporesc nivelul de excitare și implicare ale acestora. Este important de remarcat că culorile și sunetele influențează eliberarea de dopamină, hormonul fericirii, care poate motiva deciziile de joc și poate intensifica plăcerea asociată cu câștigul. Mai mult decât atât, utilizarea culorilor și sunetelor în mod strategic poate influența rapiditatea și impulsivitatea deciziilor jucătorilor. Prin urmare, în designul cazinourilor, se caută să se creeze un mediu care să stimuleze și să mențină interesul jucătorilor, utilizând culori, sunete și ambient adecvate pentru a induce stări specifice și a amplifica experiența de joc.